Het begint allemaal bij de vraag of je het écht wilt om financial controller te worden. De top is per definitie immers niet voor iedereen weggelegd. Het vergt namelijk inzet en ambitie. Dan volgt vraag twee: hoe pak je zoiets als toekomstig financial controller aan?
In dit blog geeft Agium 5 concrete carrièretips voor gedreven financial controllers. Deze tips helpen je carrièrekansen te zien én te benutten.
1. Vind je passie door te experimenteren
Alle succesvolle controllers hebben één ding gemeen; zij houden van wat ze doen. Groei begint dan ook bij het ontdekken waar jij voldoening uit haalt. Welke verantwoordelijkheden, sector en bedrijfscultuur zorgen ervoor dat jij ‘s ochtends met een lach op je gezicht uit bed stapt? Kortom: wat is jouw passie? We horen je denken: klinkt mooi die open deur, maar hoe vind ik mijn passie?
Gek genoeg zijn veel professionals zich slechts in geringe mate bewust van hun ambities. Een visie voor de toekomst wordt eenvoudig opgeslokt door ‘de orde van de dag’. Je zult er dus naar op zoek moeten gaan. Juist door verschillende sectoren en vertakkingen in het control-vak een kans te geven, zal je ontdekken wat wel – en juist helemaal niet – bij jou past.
Hoe eerder je hiermee begint, hoe beter. De ideale periode om je passie te vinden is al tijdens je studie, bijvoorbeeld door het lopen van (extra) stages en zelfonderzoek. Ontdek welke sectoren, functies en werkvormen het enthousiasme in jou naar boven halen.
Ben jij al begonnen met werken maar weet je toch niet zeker of je op de goede plek zit? Onthoud dat het nooit te laat is om je passie te ontdekken. Trek de stoute schoenen aan en vraag gewoon eens of je een dagje mee kunt lopen met iemand in een ander bedrijf of andere sector.
Het ontdekken van je passie vereist een investering in jezelf. Maar juist door uit te zoeken wat je echt nooit meer wilt doen, zal je ook ontdekken wat jou nu echt gelukkig maakt.
2. Bouw een groot netwerk op
Een sterk netwerk komt altijd van pas binnen je loopbaan. Maak daarom zoveel mogelijk connecties binnen het vak. Dit kan je doen door te praten met ervaren financials. Wees niet bang om onbekenden te vragen voor wat tijd. De meesten vinden het juist leuk om eens wat woorden te wisselen met carrièrestrevers zoals jij.
Maar beperk je netwerk zeker niet alleen tot mensen binnen dezelfde functie. Bezoek congressen, workshops en seminars om zo je netwerk uit te breiden. Verzamel visitekaartjes van interessante mensen die je ontmoet. Om te onthouden wie iedereen nu ook al weer was kun je wat aantekeningen op de kaartjes maken.
Probeer snel daarna contact te leggen, bijvoorbeeld via Linkedin of email. Zo zullen zij jou ook sneller onthouden, iets wat voor talloze financials gunstig heeft uitgepakt.
Naast het feit dat netwerken voor je carrière nuttig is, kan het ook ontzettend leuk en inspirerend zijn om nieuwe mensen te ontmoeten. Zie hier dus niet tegenop – dat is normaal – maar grijp deze kans met open armen aan.
3. Ga op in de organisatie
Eenmaal aan de slag in een bedrijf, is het goed om deze business goed te doorgronden. Hoe dieper een controller zich in een organisatie vertakt, des te beter hij of zij het vak kan beoefenen. Door echt te weten waar dit bedrijf voor staat en waarin het moet excelleren om succesvol te zijn, kun jij jouw acties, beslissingen en aanpak in de bredere bedrijfsvisie bezien.
Hoe pak je dit aan?
Stel kritische vragen over hoe het bedrijf in elkaar zit. Naast dat je zo een beter begrip krijgt van de business waarbinnen je werkt, zullen jouw collega’s zeer waarderen dat jij hier tijd voor neemt.
Investeer hiernaast tijd in het ontdekken van de visie van jouw collega’s. Beperk je niet alleen tot inhoud en logica. Laat je gevoel spreken, dan zullen anderen dit ook naar jou doen. Dit maakt een open en eerlijke relatie mogelijk waardoor krachten effectief gebundeld kunnen worden. Zo lever jij een maximale bijdrage aan het bedrijfsresultaat en vergroot je je promotiekansen.
Blijf openstaan voor nieuwe informatie. Ook al ben je al veel langer werkzaam binnen een bedrijf, houd juist dan je ogen open voor de actualiteit. Zijn er dingen verandert die van belang zijn voor wat jij doet?
4. Ontwikkel je persoonlijke skills
Ondanks dat je tijdens je opleiding veel hebt geleerd zal je de meeste vaardigheden pas echt tijdens je loopbaan gaan ontwikkelen. Voor financial controllers zijn bepaalde specifieke soft skills van belang. Zo moet je goed kunnen communiceren, luisteren en motiveren. Maar ook is het belangrijk goed te kunnen werken binnen teamverband. Voor sommigen zal leiderschap een belangrijke skill zijn, terwijl voor anderen onderhandelen een grotere plaats in zal nemen op je persoonlijke vaardighedenpallet.
Uiteraard komt de ontwikkeling van deze skills voor een groot deel vanzelf wanneer je aan de slag gaat. Je leert immers het meeste door het gewoon te doen. Echter, het is waardevol bewust te zijn welke skills jou het meeste rendement brengen en in welke je mogelijk nog tekortschiet. Schaam je niet om workshops, cursussen of trainingen te volgen in de specifieke skills die jou uit laten stijgen boven de rest. Investeer in jezelf! Wanneer je via een detacheringsbureau werkt, stellen ze veelal een budget beschikbaar om deze trainingen te kunnen volgen.
Niemand kan gelijk alles perfect doen. Belangrijk voor je ontwikkeling is dat je in staat bent je huidige tekortkomingen te erkennen. Het tonen hiervan is een teken van kracht. Zorg vervolgens wel dat je alle zeilen aanspant om te zorgen dat je deze tekortkoming omzet in een ontwikkelde vaardigheid.
5. Maak jezelf onmisbaar
Wanneer je carrièregericht bent zal je hard moeten werken. Je wilt onmisbaar worden voor een bedrijf. Wanneer jij investeert in hen, zullen zij investeren in jou. Op deze manier zal je het meeste kunnen groeien en het hoogst op de ladder eindigen.
Hoe zorg je dat je onmisbaar wordt?
Laat je van je beste kant zien. Zet een stapje extra. Blijf niet hangen bij het takenpakket dat je wordt opgelegd. Kijk wat je nog meer kunt doen. Vraag aan collega’s en leidinggevenden waar en hoe jij als controller de bedrijfsdoelstellingen nog verder kunt dienen. Zorg wel dat het realistisch blijft. Hard werken wordt beloond, maar beperk je tot waar jouw skills van toegevoegde waarde kunnen zijn.
Om onmisbaar te worden, is het belangrijk om zichtbaar te zijn. Focus je daarom op het inzichtelijk maken van je toegevoegde waarde behaalde successen. Schep niet op, maar zorg wel dat anderen weten en zien wat je doet. Zonder dat jij communiceert dat je iets hebt gedaan ligt het gevaar op de loer dat dit ongemerkt voorbijgaat en daardoor carrièrekansen misloopt.
Wat is jouw volgende stap?
Wat is er mogelijk met jouw competenties? Welke organisaties passen bij je? Ben jij een breed inzetbare Finance Controller met analytische én communicatieve kwaliteiten? Hoe beoordeel jij de kwaliteit en relevantie van processen die van invloed zijn op Finance? Ambieer jij een carrière binnen een vaste omgeving of hecht je juist meer waarde aan dynamische omgeving met uiteenlopende opdrachten op jaarbasis?
Allemaal goede vragen om erachter te komen waar je nu staat als Finance Professional en wat jouw volgende stap wordt! Naast posities bij Agium, werven we ook financieel talent voor vaste posities bij onze opdrachtgevers in o.a. Amsterdam, Rotterdam, Breda en Utrecht.
Agium biedt uiteenlopende vacatures finance en adviseert je persoonlijk om het verschil te maken. Wil jij vanuit huis jouw ontwikkelingsmogelijkheden als Finance Professional met ons bespreken? Laten we dan een online sessie inplannen (via Microsoft Teams)! Hierbij hebben we alle gelegenheid om dieper in te gaan op je werkervaring en competenties. Upload je c.v. en wij gaan er direct mee aan de slag!