De invoering van de CSRD brengt veel CFO’s en hun finance teams in beweging. Consultants duiken massaal op dit onderwerp en positioneren het vaak als een enorme uitdaging, met veel rapportage-eisen. Maar is dat nodig? Als CFO is het cruciaal om kritisch te blijven. Niet alles hoeft nú opgelost en gerapporteerd te worden. Sterker nog, je doet jezelf en je team een groot plezier door na de DMA heel kritisch te kijken waar je gelijk over moet rapporteren.
Maak het jezelf niet onnodig moeilijk
De CSRD is zonder twijfel een grote stap in duurzaamheid en transparantie. Maar dat betekent niet dat je direct alle aspecten perfect moet beheersen. Het is verleidelijk om mee te gaan in het verhaal dat “alles belangrijk is”. Toch is het verstandig om te vragen:
- Wat is nu écht relevant voor onze organisatie?
- Welke onderwerpen kunnen we niet-materieel voor nu veklaren?
Door bewust keuzes te maken, kun je de rapportagelast beperken en je team de ruimte geven om zich te focussen op wat echt telt en dit gelijk heel goed te doen.
Kies voor kwaliteit boven kwantiteit
Een beperkte set goed uitgewerkte onderwerpen levert meer waarde op dan een oppervlakkige aanpak van een lange lijst. Dit geldt niet alleen voor je interne processen, maar ook voor de externe stakeholders die je rapporten lezen. Niemand zit te wachten op een ellenlange lijst aan onderwerpen zonder duidelijke focus.
Een voorbeeld: als klimaatimpact een centrale uitdaging is voor jouw sector, richt je dan op een gedetailleerde en accurate rapportage hierover. Andere onderwerpen kunnen de komende jaren worden toegevoegd naarmate je processen, data en systemen verder worden ontwikkeld.
Begin klein, bouw uit
De kracht van de CSRD ligt in de mogelijkheid om je rapportage te laten groeien. Denk aan een meerjarenaanpak:
Stap 1: Voldoe aan de basisvereisten. Focus op de minimale verplichtingen die nodig zijn om compliant te zijn.
Stap 2: Bouw voort op je eerste rapportage. Gebruik de inzichten van je eerste jaar om de kwaliteit en omvang van je rapportage te verbeteren.
Stap 3: Verbind je strategie met je rapportage. Laat duurzaamheid meer integreren met je financiële en strategische doelen.
Kritische vragen aan je consultant
Vanuit Agium geloven we dat consultants een waardevolle rol spelen bij de implementatie van de CSRD, maar laat je niet meeslepen. Stel jezelf – en je consultant – de volgende vragen:
- Welke onderwerpen zijn materieel, en welke niet?
- Wat zijn de quick wins om dit jaar aan de eisen te voldoen?
- Hoe houden we de scope beperkt, zonder dat we compliance in gevaar brengen?
Als het antwoord te groot, te complex of te ver in de toekomst klinkt, is het tijd om de focus terug te brengen naar wat nú haalbaar is.
Advies aan CFO’s en hun teams
Houd de CSRD simpel en werkbaar. Focus op een beperkte set onderwerpen, zorg dat je deze goed beheerst en bouw vanuit daar verder. Maak het niet groter dan nodig is – voor je team én je stakeholders. Het is beter om een sterk fundament te leggen dan te proberen alles in één keer perfect te doen. Bezoek ook de website van de EFRAG, zij hebben diverse Guidance Documenten opgesteld die een hoop zaken duidelijk voor je maken, https://www.efrag.org/en/projects/esrs-implementation-guidance-documents
Heb jij als CFO of finance professional al een plan om de CSRD te omarmen zonder je te verliezen in de complexiteit? Laat het Aguim weten hoe jij hiermee omgaat – wij zijn ben benieuwd naar jouw aanpak!
Wil je ondersteund worden bij het maken van je materialiteitsanalyse of het maken van de CSRD Rapportage? Onze consultants maken graag met jou deze reis door en helpen je om te voldoen aan de CSRD Rapportages en de kennis te verankeren in je organisatie.