Infratak Mourik krijgt met project control meer grip en kijkt vooruit

Mourik

Bouwbedrijf Mourik is de afgelopen jaren hard gegroeid. De infraprojecten die het familiebedrijf aanneemt worden steeds complexer, de risico’s groter en betrokken partijen veeleisender. Projectcontrol is steeds belangrijker om projecten financieel en risicotechnisch in de hand te houden. En om vooruit te kijken. Daarmee hielp Ron Duijn, business consultant bij Agium.

 

Met een jaaromzet van 600 miljoen euro is Mourik een van de grootste familiebedrijven van Nederland. De groep Infrastructuur draait een omzet van 300 miljoen euro en is daarmee de grootste tak, waarvan Infra B.V. met een omzet van 200 miljoen euro weer het grootste onderdeel is. Juist daar werden de projecten omvangrijker en risicovoller.”

Mourik

Project control: voorspelbaarheid door vooruitkijken

“Het was niet stuk, maar het kon wel beter.”

Zo omschrijft Ron Duijn project control bij de infratak van Mourik. “Met project control wil je alle processen, systemen en data dermate goed voor elkaar hebben dat je toegevoegde waarde biedt voor de organisatie. Waar een projectadministrateur alleen achteruit kijkt, kijkt een project controller juist vooruit. Door project control krijg je de risico’s en kansen van projecten nog beter in beeld, waardoor projecten voorspelbaarder worden.”

Auke Droogh is Financieel Directeur vanuit de holding. “We deden veel dingen goed, maar wilden meer inzicht krijgen in projectinformatie. Er kan altijd iets onvoorziens gebeuren, maar het gaat erom dat we het tijdig signaleren. We willen niet alleen weten wat er de afgelopen periode is gebeurd, maar richting forecasting, ofwel voorspellingen, gaan”, vertelt Auke. “Daarom verzamelen we data zoveel mogelijk realtime en houden we het niet in een Excel bij, maar in een dashboard.”

De project control aanpak: het 16-puntenplan

Voor deze opdracht hield Ron gesprekken met zo’n dertig betrokkenen, waaronder regiodirecteuren en projectleiders van diverse business units en de holding. Daaruit destilleerde hij een 16-puntenplan. “Dit zijn allemaal heel concrete punten die bijdragen aan een beter overzicht van de infraprojecten. Met een dashboard heb je een betrouwbare informatiebron: je kijkt allemaal naar dezelfde data. Daardoor heb je geen discussie over de hoogte van de cijfers, maar over wat ze betekenen.” De opdracht begon in juni 2023 en werd begin 2024 verlengd.

Goede match met Agium business consultant Ron Duijn

Vanuit Agium werd Ron Duijn als een goede match gezien voor deze opdracht. Auke beaamt dat volledig: “Ik ben enorm enthousiast over Ron, zijn professionaliteit, kennis en rust, de verbinding die hij maakt met mensen van alle niveaus, van de bouwplaats tot directies. Wanneer hij op weerstand stuit, krijgt hij het toch voor elkaar om mensen op een lijn te krijgen. Hij neemt veel informatie tot zich, is analytisch heel sterk en een echte senior. Hij leert ons op een andere manier denken. Voor opdrachten met een hoog aggregatieniveau is hij een goede keuze.”

Jeroen Liefhebber, Financieel Directeur bij Mourik Infra, deelt die mening: “Ron zet verandering echt in beweging. Door verbinding te zoeken met alle stakeholders en goed te analyseren wat nodig is, brengt hij de verandering op gang. Zelfs als belangrijke stakeholders met de hakken in het zand staan en er al eerdere pogingen gedaan zijn die geen resultaat hebben gehad.” Ook volgens Ron is de fit er: “Ik pas goed bij een bouwbedrijf en voel me erg op mijn plek bij Mourik. Ik pas bij hun stijl van communiceren. Er is ruimte om je eigen inzichten te delen en er wordt hard gewerkt.”

Kwaliteitsslag binnen de afdeling

Het grootste deel van de opdracht zit er inmiddels op. De resultaten zijn duidelijk zichtbaar. Een van de wijzigingen is dat er een business controller is toegevoegd aan de divisie Infra die naast de financieel directeur opereert. Data wordt inmiddels ontsloten in Qlick. Daardoor kijkt iedereen naar dezelfde cijfers. De oplevering is daarmee voor negentig procent klaar. Auke: “Het belangrijkste resultaat is voor mij echter de slag die de afdeling heeft gemaakt in kwaliteit: van registreren naar analyseren en nadenken hoe ze een echte business partner worden. Ofwel de verandering in de manier van werken.”