Datagedreven financials werven vóór hun afstuderen

Datagedreven financials werven vóór hun afstuderen

Een datagedreven financial is goud waard op de arbeidsmarkt. De concurrentiestrijd om deze mensen binnen te halen is groot. Agium werft daarom op een bijzondere manier de juiste kandidaten. Dat gebeurt met het Agium-programma Strategic Sourcing met Data Driven Financials. Dit opleidingstraject is een combinatie van werken en leren en wordt aangeboden aan de laatstejaarsstudenten. Op 7 februari 2023 begon de eerste groep van 12 studenten aan het programma. Marc Morgenland is senior business manager en vertelt hoe het programma in elkaar zit.

Datagedreven finance professionals zijn erg gewild. Financials die ervaring hebben met de juiste tooling, die snappen hoe data analytics werkt, hoe je grote hoeveelheden data  kunt modelleren, visualiseren en duidelijke dashboards kunt bouwen. Ze zijn erg in trek, maar helaas dun gezaaid.. Nieuwe aanwas is gewenst!

Uit diverse marktonderzoeken blijkt die behoefte aan datagedreven financiële medewerkers. PwC deed wereldwijd onderzoek naar ‘The Digital CFO’. Zo’n 73 procent van de ondervraagde CFO’s vindt digitalisering van de financiële functie erg belangrijk. Tegelijk staat die digitalisering bij de meeste bedrijven nog in de kinderschoenen. Het gebrek aan de juiste kennis en capaciteiten bij medewerkers blijkt een van de belangrijkste redenen waarom bedrijven nog niet voldoende gedigitaliseerd zijn.

Vissen in een blauwe oceaan

Hen werven kost veel geld. “Veel vissers zoeken in dezelfde ‘rode oceaan’ naar jonge pas afgestudeerde financials, terwijl daar door overbevissing nog maar weinig kwalitatief goede vissen rondzwemmen. Iedereen zoekt op dezelfde manier en biedt dezelfde arbeidsvoorwaarden. Daarom gingen we op zoek naar een ‘blauwe oceaan’, waar het aanbod groter en kwalitatief beter is. We zochten de samenwerking op met THEC, een opleidingsinstituut dat is verbonden aan Avans+.”

Afstuderen bij een opdrachtgever

Agium benadert hier bijna-afgestudeerden: studenten die al hun vakken gehaald hebben, maar nog een afstudeeropdracht moeten doen. Die afstudeeropdracht doen ze bij een opdrachtgever, waar ze ook al werkervaring op kunnen doen. THEC en Agium begeleiden ze met kennis over finance en/of data analytics op hoog niveau. Na het afstuderen kunnen ze vervolgens een post-hbo-studie doen en een diploma halen. “Normaal gesproken zijn onze opleidingsprogramma’s gericht op al afgestudeerden, maar dit traject hebben we eigenlijk een half jaar naar voren gehaald, waardoor we al vroeg toegang hebben tot talent dat je aan je kunt binden door een goede werkgever voor ze te zijn.”

De zoektocht richt zich op studenten uit drie richtingen: finance & control studenten met een keuzevak in data science, bedrijfskundestudenten die affiniteit hebben met finance en data, en studenten Business IT & Management. Marc: “Deze laatste groep is het meest in trek. Het is makkelijker om hen een winst- en verliesrekening uit te leggen dan een financial op te leiden tot dataspecialist.”

Het programma

Op 7 februari 2023 begonnen de eerste twaalf studenten aan het programma. Dat start met een drie weken durende bootcamp. De IT-studenten krijgen dan uitleg over finance, de finance studenten over data analytics en iedereen werkt aan zijn of haar soft skills. Vervolgens gaan ze zes maanden aan de slag voor een bedrijf. Daar werken ze drie dagen in de week en hebben ze twee dagen om te werken aan hun afstudeeropdracht. “Aangezien het voor studenten lastig is om aan afstudeerplekken te komen, lukte het werven goed. We konden kiezen uit veertig studenten. Het is niet zomaar een stage, waar je alleen maar de koffie haalt. Je leert juist heel veel doordat je als consultant aan het werk gaat. En je hebt een baangarantie, een aantrekkelijk vooruitzicht voor veel studenten”, aldus Marc.

Bij de selectie van de studenten kijkt Agium niet zozeer naar de cijfers, maar meer naar de groeipotentie. Immers: wat je vandaag leert is morgen al verouderd. “Het gaat echt om data-analisten die finance leuk vinden en finance mensen die data-analyse leuk vinden. Ook de wil om te programmeren is belangrijk: dat heb je nodig om de backend te ontsluiten, te modelleren en visualiseren. Hoe maak je een efficiënt dashboard?”

Bedrijven die kiezen voor een student in de afstudeerfase moet ook het commitment afgeven dat ze meedenken over de ontwikkeling van de student: er moet een goede opdracht liggen en voldoende begeleiding zijn. “Wanneer die ontbreekt, zal een student ook niet lang blijven hangen”, voorspelt Marc. Studenten kunnen na de zes maanden zelf kiezen welke kant ze op willen. Ook de opdrachtgever kan besluiten om wel of niet met de kandidaat door te gaan. Het programma is daartoe opgedeeld in drie fases. Na het afstudeertraject van 6 maanden volgt een verdiepende masterclass van drie maanden, waarin ze nog verder de diepte ingaan op het gebied van data analytics en finance. Een ‘pressure cooker’, aldus Marc. Daarna kunnen ze door met het Post-HBO traject via THEC dat 12 maanden duurt. In deze laatste twee fases werken de kandidaten 36 uur per week en studeren vier uur per week.

Groot verschil tussen blauw en rood

Marc is erg te spreken over de resultaten. “Gewoonlijk kost het ons een half jaar en vele LinkedIn-berichten per campagne om tien geschikte kandidaten te vinden. Nu hadden we binnen een maand veertig geschikte kandidaten, waarvan we er twaalf konden laten starten. Dat is het verschil tussen de blauwe en de rode oceaan!”

Het programma start twee keer per jaar. De groep die in februari is begonnen, zal in juni afstuderen. Wie in september/oktober begint, studeert in januari af. Ook tussendoor zal het mogelijk zijn om in te stromen. Beginnen opleidingsinstituten ook niet zelf met het opleiden van datagedreven financials? “Zeker”, aldus Marc, “maar nog niet in het tempo dat het bedrijfsleven nodig heeft. Voor bedrijven is het een strategische keuze om nu al te kiezen voor het opleiden van de datagedreven financials van de toekomst. Dat kunnen ze met dit programma!”

Opleidingsprogramma’s

Naast dit strategic sourcing programma voor datagedreven financials heeft Agium ook soortgelijke programma’s voor projectcontrollers en public controllers, en voor Young Agium Professionals. Ook daar richten we ons op werving, selectie, begeleiding en opleiding van pas afgestudeerden, altijd in de vorm van werk/leer trajecten met een post-HBO-opleiding van Avans+.

Neem contact met ons op


Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.