Een inspirerende reis op weg naar grootsheid

Rolf Schrama en Robbert van Adrichem
Robbert van Adrichem, mede-oprichter van Agium, deelt zijn belangrijkste takeaways van de Agium sessie met Rolf Schrama op CFO Day 2024

Rolf Schrama deelt waardevolle lessen op CFO Day 2024

Op de CFO Day 2024 in Noordwijk had ik de eer om te luisteren naar de inspirerende toespraak van Rolf Schrama. Rolf’s verhaal is er een van moed, doorzettingsvermogen en zelfontdekking, en biedt waardevolle lessen voor iedereen, vooral voor degenen die streven naar persoonlijke en professionele groei.

Rolf Schrama werd geboren met een zeldzame vorm van dwerggroei, wat resulteerde in zeer sombere vooruitzichten bij zijn geboorte. Ondanks deze uitdagingen besloot Rolf al op jonge leeftijd om groots te gaan leven. Hij begon zijn reis als een ‘straatschoffie’ op de MAVO en klom op tot doctorandus in de Economie. Hij werkte hard, stapje voor stapje, om carrière te maken, status te bereiken en geld te verdienen. Hij hoopte dat deze verworvenheden hem de erkenning en het aanzien zouden geven die hij zocht.

Rolf vertelde hoe hij zichzelf op een dag, kijkend uit het raam van een chic kantoorpand aan de Amsterdamse grachten, afvroeg: “Is dit leven eigenlijk wel zo groots?” Hij realiseerde zich dat alles wat hem status gaf – materiële bezittingen en sociaal aanzien – hem als mens niet veranderde. Zolang deze bezittingen niet zichtbaar waren, bleef hij dezelfde Rolf Schrama met dwerggroei. Deze realisatie bracht een fundamentele verandering in zijn leven teweeg.

Lessen voor financials: omgaan met veranderingen en kansen benutten

In plaats van te blijven vechten om status en als ‘gewoon’ gezien te worden, koos Rolf ervoor om een nieuwe weg in te slaan en te worden wie hij werkelijk is. Hij liet zich inspireren door gehandicaptensporters en besloot zelf te gaan zeilen. Zeilen werd voor hem een metafoor voor het leven: omgaan met veranderingen en kansen benutten om tegenstanders te verslaan. Hij leerde dat, in plaats van tegen de wind te vechten, hij beter gebruik kon maken van de wind, omdat deze toch niet te veranderen was.

Rolf Schrama
De kernboodschap van Rolf’s verhaal is krachtig en relevant voor ons allemaal: wanneer het leven tegenzit, kunnen we ons beter concentreren op wat we kunnen beïnvloeden en gebruik maken van wat we niet kunnen veranderen. Deze houding helpt ons om onze eigen unieke omstandigheden en eigenschappen te omarmen en te benutten.

Als finance professionals, en als mensen, kunnen we veel leren van Rolf Schrama’s verhaal. Zijn reis herinnert ons eraan dat ware groei en vervulling niet komen van externe status of materiële bezittingen, maar van het omarmen van onze uniciteit en het benutten van de kansen die het leven ons biedt, zelfs als deze in eerste instantie als tegenwind lijken.

Dus, hoe ga jij gebruik maken van tegenwind en jouw uniciteit? Laat Rolf’s verhaal een inspiratiebron zijn om je eigen weg te vinden en groots te leven, ongeacht de uitdagingen die je tegenkomt.

Neem contact met ons op


Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.