Klantgedreven finance een zegen

Klantgedreven finance

Laatst verzorgde onze collega Sylvester Persoon namens Agium een breakout-sessie tijdens de najaarseditie van Finance on a Mission. Het thema van de dag: ‘Klantgedreven finance’.

Een verhelderend thema, want de termen ‘klantvriendelijk’, ‘klantgericht’ en ‘klantgedreven’ worden nog vaak als synoniemen van elkaar gebruikt. Terwijl ze niet exact hetzelfde zijn!

Klantvriendelijk móét je toch wel zijn, klantgericht hoort er tegenwoordig ook wel bij, maar klantgedreven zijn is echt een keuze. Eentje waarmee je de verwachtingen van je klant kunt overtreffen, waarmee de mooiste klantrelaties ontstaan en waar zowel je (finance-)organisatie als je klant van profiteren!

Perceptiekloof tussen finance en de business

In de situatie zoals die nu nog binnen veel organisaties bestaat, is er echt nog een perceptiekloof aanwezig. Tussen waar de business qua ondersteuning behoefte aan heeft en wat finance, vanuit zijn of haar perceptie, meent te moeten doen (en dus doet).

In dit onderzoek ‘Finance in the Digital Era – Customer driven Finance’ dat via onze website te downloaden is, wordt het bovenstaande uiteen gezet.

Als voorbeeld illustreerde Sylvester de situatie binnen een voor hem bekende organisatie, waarbij een financial iedere maand een rapportage opstelde voor zijn collega.

Voor wie is deze maandrapportage?

Zonder te weten dat die rapportage iedere maand net zo vlot weer in de (digitale) papierbak belandde! Wie de betreffende collega – voor wie hij die rapportage steeds opstelde – was?

Dat wist hij niet. Waarom hij eigenlijk steeds weer diezelfde maandrapportage uitdraaide? Omdat dit nou eenmaal al jaren gebruikelijk was…

Gebruik een kort cyclische en iteratieve werkwijze

Klantbehoeften veranderen continu: van consumenten en zakelijke relaties, maar ook van je collega’s. Daarom opteren we vanuit Agium voor een kort cyclische en iteratieve werkwijze. Finance en de business bouwen hierbinnen veel feedbackloops in, om steeds de bestaande processen aan de behoeften van de business te kunnen toetsen.

Op die manier roest je niet steeds vast in processen die ooit goed aansloten, maar nu niet meer aan de behoeften en verwachtingen voldoen. Zo behoort die perceptiekloof voorgoed tot het verleden!

Klantgedreven werken: way to go of modeverschijnsel?

Hoe kijk jij naar klantgedreven finance? De way to go, of slechts een modeverschijnsel? Hoe geef jij dit concreet vorm binnen je organisatie? Ik ben benieuwd en kijk uit naar je reactie!

Meer weten?

Nieuwsgierig hoe je het vijfstappenplan in de praktijk brengt? Onze business consultant Sylvester Persoon helpt je graag met continu verbeteren.

Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.