Hoe kan ik me het beste ontwikkelen na mijn studie

Wie lang twijfelt, kiest niet altijd het beste.

Twijfelen over je volgende stap na je opleiding Finance & Control, Accountancy of Bedrijfskunde is heel normaal. Denk hierbij aan als vragen als:
  • Hoe kan ik me ontwikkelen? En hoe pas ik mijn kennis toe in de praktijk?
  • Hoe zien de functies eruit in de praktijk en welke richting wil ik op?
  • Past een vaste baan beter bij me, of toch detachering?
Niet alleen jij hebt twijfels over wat er het beste voor jou is. Je studie is bijna afgerond. Meer dan 130 Finance Professionals die (ooit) gestart zijn aan het YAP programma hadden deze twijfels. Wij vroegen een aantal van hen te vertellen over de meest voorkomende twijfels die je hebt tijdens het afronden van je studie.
Je studie was een startpunt en nu is het tijd om de stap van een student naar een Young Professional te maken en je vleugels uit te slaan. Sterker nog, wat denk je van een vliegende start als Young Agium Professional?
Ook collega’s Stefan Huijsman en Jeroen Hols hadden twijfels, voornamelijk over hun verdere ontwikkeling na hun Master Business Administration en Master Accounting & Control.
Zouden ze in het diepe worden gegooid? Welke kennis konden ze direct in de praktijk toepassen en welke konden zij daarnaast verder ontwikkelen?
We gingen in gesprek met ze.

Hoe kijk jij naar jouw ontwikkeling na je studie?

“Het geeft mij persoonlijk ontzettend veel voldoening om het uiterste uit mijzelf te halen en hiervoor wil ik mijzelf continu ontwikkelen. In mijn leven denk ik vaak na over wat mijn ambitie is, waar wil ik staan als ik straks 40/50 jaar ben. Om dit te behalen moet ik elk jaar stappen zetten. Zo probeer ik voor mijzelf elk jaar een doel te stellen en hier werk ik dan het hele jaar naartoe”, trapt Stefan Huijsman direct af.

“Wanneer dit doel is bereikt, kijk ik direct verder naar mijn volgende stap en mijn volgende doel om dan uiteindelijk bij mijn eigen ‘uiteindelijke’ levensdoel te komen (voor zover ik dat weet). Dit doel kun je alleen maar bereiken door je continu te blijven ontwikkelen en altijd weer vooruit te denken naar je volgende doel”, vult Stefan aan.

Jouw ontwikkeling staat hoog in het vaandel

Jeroen vervolgt: “Agium vindt het belangrijk dat de professionals de ruimte krijgen om zichzelf te ontwikkelen.
De ambitiemanager zorgt dat je ambitie in goede banen wordt geleid. Zo ga je samen een talentplan ontwikkelen waarin je beschrijft wat je doelstellingen zijn en hoe je jezelf gaat ontwikkelen om deze doelstellingen te halen.
Aan de hand van jouw ambities zorgt Agium ervoor dat je op een opdracht komt waar jij je ambities realiseert en het verschil maakt.”

Wat doet Agium om jou als Finance Trainee in de ontwikkeling te ondersteunen?

Stefan: “Bij Agium krijg je een persoonlijke ambitiemanager toegewezen, zoals Jeroen al aangaf.

Deze stelt jou vragen als:

  • Wat is jouw ambitie?
  • Waar wil je staan over een jaar?
  • Welke functie wil je beoefenen over vijf jaar?
Het is erg handig om over deze vragen na te denken, want op deze manier komen je uiteindelijke hoofddoel en je tussendoelen vanzelf naar boven. De ambitiemanager denkt met je mee en probeert samen met jou een soort stappenplan op te stellen om jou te leiden naar jouw uiteindelijke hoofddoel”.

Het woord ‘ambities’ vond ik altijd maar zweverig

Ik was meer van de mentaliteit “ik leef mijn leven, ik zie wel hoe het loopt en ik maak de keuzes wel wanneer ik ze moet maken”. Nu ik een ambitiemanager heb die je eigenlijk dwingt na te denken over deze vragen merk ik dat ik mijn leven er een stuk beter op kan inrichten.

Door regelmatig na te denken over de doelen die je wilt behalen, merk ik dat ik er bewuster mee omga en dan ook daadwerkelijk stappen maak om deze doelen te halen. Zo krijgt elke professional een ambitiemanager toegewezen en dat is enorm fijn in je eerste jaar werken na je studie.

Hoe ervaar je de intensieve begeleiding?

Ik heb toevallig onlangs een nieuwe ambitiemanager gekregen. Na ons kennismakingsgesprek, merkte ik meteen dat we erg op één lijn lagen. Hij kan mij goed ondersteunen in de fase waarin ik nu ben, gaat Stefan Huijsman verder.

Hij vertelde mij hoe hij is gekomen tot de plek waar hij nu is. Ik merkte dat ik zelf een soortgelijke ontwikkeling heb doorgemaakt/aan het doormaken ben. Het is ook erg fijn dat veel mensen binnen Agium een financiële achtergrond hebben – ongeacht op welke positie ze zitten.

Op deze manier kun je makkelijk aangeven waar je mee zit op je opdracht en herkennen de ambitiemanagers vaak de situatie.

Juist door deze ambitiegesprekken herken ik bepaalde situaties tijdens mijn opdrachten. Ik merk dat ik daardoor veel bewuster stappen zet, wanneer deze gesprekken nog vers in je hoofd zitten.

Het belang van een ambitiemanager

Jeroen vult aan: Voor mij is een ambitiemanager het belangrijkste. Als ik terugkijk in de 1,5 jaar dat ik bij Agium ben, is mijn ambitiemanager het meest waardevol geweest voor mijn ontwikkeling.
Alles wat te maken heeft met mijn ontwikkeling bespreek ik met mijn ambitiemanager.
De professionals hebben de ruimte om trainingen, cursussen en studies te volgen om hun eigen ambities waar te maken.

Zelf weet je wel welke richting je op wilt, alleen weet je niet hoe je dat doet. Mijn ambitiemanager heeft ervoor gezorgd dat ik bewust ben van welke paden ik moet bewandelen om mijn doelen te bereiken.

Het talentplan heeft hier een heel grote bijdrage in!

Hoe ziet een Talentplan eruit?

“In je talentplan beschrijf je jouw doelen die je wilt behalen in een aantal categorieën. Je beschrijft eerst waar je wilt staan over drie tot vijf jaar. Daarna vul je in waar je wilt staan over één jaar. Om dit te behalen, moet je bepaalde stappen maken en bepaalde competenties ontwikkelen.

Je geeft aan welke concrete stappen je wilt maken, zoals je communicatie skills verbeteren of je kennis in project control verbreden. Het behalen van deze stappen leidt er uiteindelijk toe dat je de hoofddoelen ook behaalt. Ook zijn er een aantal kerncompetenties van Agium. Hier kies je er vier uit, en geef je aan hoe jij deze competentie bij jezelf ziet”

Hoe beleef je dit in de praktijk?

Jeroen: “Over het algemeen prettig. In het begin merk je dat je het ziet als een soort huiswerk opdracht – je moet voor je gevoel een hoop vragen beantwoorden en dingen invullen. Uiteindelijk merkte ik dat, wanneer ik ermee bezig was, dat ik ook echt serieus nadacht over de vragen die ik moest invullen en het niet zomaar afraffelde.”
“Ook nadat ik de vragen had ingestuurd, bleven de vragen wel in mijn hoofd hangen en merkte ik dat ik er bewust mee omging en ook naar ging leven. Ik merk dat mij dit erg helpt, want ik kan ook ergens snel genoegen mee nemen. Maar door na te blijven denken over je doelen, ga je er ook sneller wat mee doen.”

Hoe wordt het Finance Traineeship ervaren?

”In een korte periode leer je de verschillende processen van een bedrijf. Je leert met de processen om te gaan en de verbanden onderling. Dit verandert in een korte tijd je manier van denken t.o.v. bepaalde processen. Wanneer je dit onder de knie hebt, kun je vervolgstappen maken door te kijken waar waarde toegevoegd kan worden.
Dit is wat een opdrachtgever waardeert, wanneer je ze verrast met iets positiefs. Denk aan het automatiseren van processen, denk het weghalen van onnodige werkzaamheden in een proces, dit kan van alles zijn”, besluit Jeroen.
Dus wil jij na je hbo of wo opleiding een vliegende start? Een waardevol traject met persoonlijke ontwikkeling, coaching, intervisie en loopbaanbegeleiding? Dan kunnen we je dit Traineeship zeker aanraden!
Wil je ook aan de slag voor interessante opdrachtgevers terwijl je werkt aan je professionele vaardigheden? Dan horen we graag van je!
Laten we praten!

Neem contact met ons op


Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.