Finance Transformation bestaat niet

Finance transformation

Finance transformation is een sjieke, mysterieuze benaming

Sinds 2007 gaat de term Finance Transformation ‘viraal’ door de Nederlandse Finance Community. Een mooi benoemd thema waarover vanaf dat moment veel gediscussieerd werd.

Vele CFO’s en consultants zagen voor zich hoe de financiële functie zou transformeren. 15 jaar later praten we nog steeds over het onderwerp. Deze discussie heeft de afgelopen jaren wel een toevoeging gekregen door het woord ‘digital’. Tijdens de kerstperiode, wanneer de gedachten vrij door het hoofd gaan, vroeg ik mij af: “waarom hebben we het hier na 15 jaar nog over?” Is finance nu wel, niet of half getransformeerd? Of worden we meegezogen in iets wat helemaal niet kan?

In de ‘Dikke Van Dale’ wordt ‘Transformatie’ als volgt omschreven: “omvorming, gedaanteverandering.”

Finance transformation suggereert dat er een begin en een eind is

Als ik dit vertaal naar ‘Finance Transformation’ wordt finance dus omgevormd naar wat anders, zoals een rups een vlinder wordt. Dit suggereert ook dat er een begin en een eind is. Een transformatie is op een bepaald punt klaar. Maar klopt de term Finance Transformation dan eigenlijk wel?

Als je globaal kijkt naar een financiële functie kun je zeggen dat hieronder valt:

  • Accounting
  • (finance & business) Control.
  • Risk Management.
  • Treasury, Reporting en M&A.
Elk gesprek over Finance Transformation gaat over hoe we de processen binnen finance kunnen? Hoe kunnen systemen en data hierbij helpen? En welke kennis en vaardigheden moeten onze mensen dan ontwikkelen? Uiteindelijk met het doel om de organisatie inzichten te geven, verder te groeien en dat allemaal met een solide financiële huishouding.

Meer tijd voor analyses en vooruitkijken

Door goed na te denken over de processen, gebruik te maken van nieuwe tools en door onze mensen te ontwikkelen zien we dat er steeds meer transactioneel werk verdwijnt en er meer tijd is voor analyses en vooruitkijken.

Ook wordt finance efficiënter en kunnen we met minder mensen meer werk aan. Maar kunnen we dan zeggen dat finance een omvorming of gedaantewisseling ondergaat? De financiële cijfers blijven de basis van het bestaansrecht van finance en de organisatie. Dit loslaten en je vleugels uitslaan -zoals een vlinder doet- kan toch niet? Kunnen we dan niet beter zeggen dat we continue aan het verbeteren zijn. Door nieuwe ontwikkelingen en inzichten kunnen we steeds weer verbeteren.

Neem contact met ons op


Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.