‘Een sjieke mysterieuze benaming’
Sinds 2007 gaat de term Finance Transformation ‘viraal’ door de Nederlandse Finance Community. Een mooi benoemd thema waarover vanaf dat moment veel gediscussieerd werd.
Vele CFO’s en consultants zagen voor zich hoe de financiële functie zou transformeren.
15 jaar later praten we nog steeds over het onderwerp. Deze discussie heeft de afgelopen jaren wel een toevoeging gekregen door het woord ‘digital’. Tijdens de kerstperiode, wanneer de gedachten vrij door het hoofd gaan, vroeg ik mij af; “waarom hebben we het hier na 15 jaar nog over?”. Is finance nu wel, niet of half getransformeerd? Of worden we meegezogen in iets wat helemaal niet kan?
In de ‘Dikke Van Dale’ wordt bij ‘Transformatie’ de volgende omschrijving getoond: omvorming, gedaanteverandering
Suggestie dat er een begin en een eind is
Als ik dit vertaal naar ‘Finance Transformation’ wordt finance dus omgevormd naar wat anders, zoals een rups een vlinder wordt. Dit suggereert ook dat er een begin en een eind is. Een transformatie is op een bepaald punt klaar. Maar klopt de term Finance Transformation dan eigenlijk wel?
Als je globaal kijkt naar een financiële functie kun je zeggen dat hieronder valt:
  • Accounting
  • (finance & business) Control.
  • Risk Management.
  • Treasury, Reporting en M&A.
Elk gesprek over Finance Transformation gaat over hoe we de processen binnen finance kunnen? Hoe kunnen systemen en data hierbij helpen? En welke kennis en vaardigheden moeten onze mensen dan ontwikkelen? Uiteindelijk met het doel om de organisatie inzichten te geven, verder te groeien en dat allemaal met een solide financiële huishouding.
Meer tijd voor analyses en vooruitkijken
Door goed na te denken over de processen, gebruik te maken van nieuwe tools en door onze mensen te ontwikkelen zien we dat er steeds meer transactioneel werk verdwijnt en er meer tijd is voor analyses en vooruitkijken.
Ook wordt finance efficiënter en kunnen we met minder mensen meer werk aan. Maar kunnen we dan zeggen dat finance een omvorming of gedaantewisseling ondergaat? De financiële cijfers blijven de basis van het bestaansrecht van finance en de organisatie. Dit loslaten en je vleugels uitslaan -zoals een vlinder doet- kan toch niet? Kunnen we dan niet beter zeggen dat we continue aan het verbeteren zijn. Door nieuwe ontwikkelingen en inzichten kunnen we steeds weer verbeteren.

Wat ik mij dan afvraag

Moeten we het beestje niet gewoon bij zijn naam noemen en spreken van Continuous Improvement? We zijn voortdurend onze inzichten aan het toepassen om te verbeteren.
We zetten die stip aan de horizon om de zaak in beweging te brengen, maar we komen er nooit, omdat het altijd weer beter kan.
In eerdere discussies hoorde ik iemand van Philips vertellen dat in hun ‘RPA journey’ het belangrijk is om eerst de basis op orde te krijgen, waar ik vertwijfeld de vraag stelde…. “Maar in 2008 vertelde iemand dat om naar het SSC in Polen te gaan het belangrijk was eerst de basis op orde te hebben. Is dat niet gelukt dan?”
Het antwoord wat hierop volgde, was eigenlijk heel logisch. Door nieuwe technologische mogelijkheden kan je dit weer verder optimaliseren, dus eigenlijk ben je continue bezig om die basis ‘op orde’ te krijgen of eigenlijk te optimaliseren.
Moeten we niet gewoon accepteren dat Finance Transformation een heel sjeik woord is dat weliswaar mysterieus en spannend is, maar eigenlijk hebben we het over het continue verbeteren van onze finance functie en het verhogen van de toegevoegde waarde voor de organisatie?

Hoe kijk jij hiernaar?

Michael van Asperen
Community Manager
+31 (0)6 1588 5665
Delft