Dit zijn de belangrijkste vaardigheden voor de startende financial

Zeker aan het begin van je loopbaan in finance valt er nog ontzettend veel te leren. Je hoeft dus nog niet alles te weten of te kunnen. Maar er zijn wel verschillende vaardigheden waar je als startende financial over moet beschikken, wil je van de start van je financiële carrière een succes maken. Welke vaardigheden dit zijn? Daar vertellen Nina Esmeijer en Marc van der Schee, beiden Talent & Business Consultant bij Agium, je meer over.

Er zijn binnen finance veel ontwikkelingen die van invloed zijn op de competenties die een starter in de sector moet hebben. Dat doet niets af aan het feit dat de kennis van de startende finance professional op orde moet zijn. Nina: “Dan heb je het over de harde skills: de kennis die je tijdens je studie opdoet. Bij opleidingen in de richting van Finance & Control, Accountancy, maar ook Bedrijfskunde of MER, aangevuld met financiële stages.”

Vaardigheden van de financial van de toekomst

Marc: “Als startende financial moet je het finance vak inderdaad wel kennen, maar aan de andere kant speelt ook robotisering een steeds grotere rol. Robotic Process Automation (RPA, red.) zorgt ervoor dat je wel alle finance-processen moet kennen, maar niet alles meer hoeft uit te voeren.” In plaats daarvan is computational thinking een belangrijke vaardigheid waar de startende financial over dient te beschikken. Marc: “Als startende financial – en financial van de toekomst –moet je snappen hoe zo’n robot voor je kan werken. En wat techniek nog meer voor jou als financial kan betekenen.”

Competenties meer op de zachte kant

Zo kunnen Marc en Nina wel meer belangrijke competenties aanwijzen die we eerder als toekomstbestendige soft skills kunnen typeren. Marc: “Samenwerkend vermogen en sociale intelligentie bijvoorbeeld. Ben je in staat om met verschillende type mensen samen te werken? Kun je je aanpassen aan een groep?” Maar ook inzicht in nieuwe media en het efficiënt verwerken van informatie zijn waardevolle vaardigheden voor de startende financial. “Dataverwerking wordt immers steeds belangrijker binnen finance.” Ook proactief zijn, is iets waar de startende financial over moet beschikken.

Nina: “Je hoeft echt nog niet precies te weten wat je met je leven en je loopbaan wilt. Maar je moet wel een ‘vuurtje’ in je hebben. Gedreven zijn. De rest ontwikkel je gaandeweg, op de werkvloer en in trainingen. Daar heb je dan wel een proactieve houding voor nodig. Je moet mee wíllen denken over je toekomst.”

Flexibel durven zijn

De nadruk komt dus minder te liggen op iemands financiële kennis en meer op de persoonlijke eigenschappen van de startende financial. In hoeverre je kunt samenwerken, of je proactief bent, maar ook of je je flexibel durft op te stellen. Marc: “Van startende financials wordt employagility gevraagd: flexibiliteit in je werknemerschap.” Vandaag niet weten wat je morgen als startende financial te wachten staat dus. “Ben jij ambitieus en passen deze competenties bij jou? En heb je affiniteit met finance, maar niet de juiste opleiding? Sluit dan een carrière in finance niet uit”, benadrukt Nina. “Er zijn verschillende mogelijkheden om je te ontwikkelen tot finance professional. We denken graag met je mee.”

Wat als een paal boven water staat, is dat je binnen het publieke domein in staat bent om je maatschappelijke drijfveren om te zetten in daden. Jij zorgt ervoor dat organisaties publieke gelden effectief en efficiënt inzetten en dat dit aan de geldende wet- en regelgeving voldoet.

Wil je je ontwikkelen tot finance professional?

In onze kennisbank lees je meer over andere (young) financials die zich via Agium hebben ontwikkeld tot finance professionals. Via ons traineeship, of als gedetacheerde bij een van onze opdrachtgevers. Heb je verder nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!

 

 

Neem contact met ons op


Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.

Vragen? Bel, app of mail me!

Bel of e-mail met
Marc