Gen Z Nieuwe perspectieven

Stel je voor: een groepje ‘niet-GenZ’ers’ bij Agium, diep verwikkeld in een boeiende roddelsessie over Gen Z. En dan schuift Gen Z zelf aan om haarfijn terug te geven hoe zij de wereld zien. Een leerzame sessie! Je kan niet vier talentvolle GenZ’ers generaliseren tot een hele generatie en toch nam ik wel deze inzichten uit de sessies mee:

Werk als Trampoline: De Sprong naar Ervaringen

Voor Gen Z ligt de focus niet zozeer op carrière maken, maar meer op werk als een middel voor hun avonturen buiten kantoortijden. Werk is voor hen als een trampoline – een springplank naar plezier en persoonlijke passies. Waar eerdere generaties dit hadden te leren, doet Gen Z het gewoon.

Vrijheid en Flexibiliteit: De Heilige Graal

Vrijheid en flexibiliteit staan bij Gen Z op een voetstuk. Ze willen kunnen sporten wanneer het hen uitkomt en tijd hebben vrienden en ervaringen. Overwerken? ‘s Avonds laat nog e-mails beantwoorden? Echt niet! Die tijd is heilig voor hen. En hoewel ze verlangen naar snelle groei en nieuwe uitdagingen, verliezen ze wel snel interesse als de vonk verdwijnt.

Tijd en Onafhankelijkheid: Het Meest Waardevolle

Voor Gen Z is tijd beheren als het managen van een schatkist. In hun ‘eigen bubbel’ duiken ze in activiteiten die hun levens verrijken. Het oude liedje van lange uren maken voor een onzekere toekomst? Dat past niet in hun playlist. Ze leven in het hier en nu, en dat is precies waar ze willen zijn. Waarom druk maken over later, dat zie ik dan wel.

Ontdekken & Ontplooien: Wat is er nog Meer?

Waar vorige generaties werk zagen als een podium voor zelfontplooiing, benadert Gen Z het meer als een middel om andere doelen na te streven. Zij zijn de ontdekkingsreizigers die nieuwe horizonnen verkennen, geïnspireerd door wat ze anderen zien doen – niet om erbij te horen, maar om deel uit te maken van nog meer unieke ervaringen.

Eisen aan de Werkomgeving: Het Gen Z Manifest

Gen Z komt met een duidelijke checklist voor hun ideale werkplek. Geen concessies op het gebied van salaris, wel flexibele werktijden en thuiswerkopties. Waarom ook niet? De wereld ligt aan hun voeten, vol met kansen en mogelijkheden die perfect aansluiten bij hun wensen. Gen Z weet van elkaar heel goed wat er mogelijk is op de arbeidsmarkt.

Communicatie en Samenwerking: Snel en Soepel

Efficiëntie is het sleutelwoord als het gaat om communicatie en samenwerking voor Gen Z. Borrels en teamuitjes? Leuk, maar niet essentieel. Die eindeloos herhalende vergaderingen zijn al helemaal tijdsverspilling. Ze zijn meer gefocust op het leveren van resultaten, waarbij werk gezien wordt als een individuele missie in plaats van een team effort. Mijn werk is af, ik ga sporten

Uitdagingen en Kansen: Gen Z aan het Roer

De grote uitdaging voor Gen Z is het integreren van hun unieke benadering van werk en leven binnen de bestaande bedrijfsculturen. Zonder zichzelf tekort te doen, hun ideeën wel zo te vertalen dat andere generaties open staan voor die andere kijk. Zodat hun ideeën juist meerwaarde brengen, in plaats van het negatieve vooroordeel voeden over Gen Z. Want dat de vertrekpunten van Gen Z nogal eens schuren, dat bleek wel uit de vraagstelling van de niet-GenZ’ers.

Conclusie: Gen Z aan de Horizon

Gen Z staat aan de vooravond van een revolutie op de werkvloer. Ze zijn digitaal vaardig, snel in denken en doen, en brengen frisse perspectieven naar de werkplek. Organisaties, doe er je voordeel mee! Pas je aan, leer en groei samen met deze talentvolle generatie waar je zeker anders op hebt in te spelen dan eerdere generaties.

Wat ik er uit meeneem voor Unlimited Growth?

Voor de Gen Z-programma’s voegen we per direct een onderdeel toe: hoe enthousiasmeer je als Gen Z’er andere generaties voor jouw ideeën! Want ja, Gen Z heeft een handleiding, maar dat hebben eerdere generaties ook.

Simon-Jan Terpstra
Directeur Unlimited Growth

 

Simon-Jan Terpstra: Founder & directeur Unlimited Growth

Unlimited Growth is ruim 10 jaar geleden opgericht door Simon-Jan Terpstra. Met zijn stevige zakelijke achtergrond en uitgebreide ervaring als opleidingspartner bij zowel bedrijven als overheidsinstanties, doorziet hij als geen ander de behoeften van een organisatie. Dit vertaalt hij naar ontwikkelingsprogramma’s die aansluiten bij de leerlijn van organisaties. Zo verzorgt Simon-Jan ook al onze Agium-ontwikkelingsprogramma’s.

Neem contact met ons op


Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.