Traineeship is ideale combinatie van werk en opleiding

Walter Dekker combineert zijn werkzaamheden als projectcontroller op Schiphol met een post-hbo-opleiding via de Agium Business School. Naast zijn fulltime baan brengt hij iedere maand twee dagen in de schoolbanken door. “Een ideale combinatie, ook doordat werk en opleiding goed op elkaar aansluiten”, vindt hij.

Walter Dekker werkte als afdelingsmanager bij Albert Heijn, toen hij in februari 2022 door THEC werd benaderd via LinkedIn. THEC staat voor The Hague Executive Campus, een opleidingsinstituut voor professionals dat de brug slaat tussen hoger onderwijs en het bedrijfsleven. THEC maakt de eerste selectie van professionals die de stap willen zetten richting een detachering via Agium, en daarbij ook een opleiding willen volgen. Walter:”Ik had een master Leadership en Change Management gedaan aan de VU en werkte al tien jaar bij Albert Heijn. Hier begon ik op mijn vijftiende als vakkenvuller, op mijn zeventiende werd ik teamleider en de laatste twee jaar was ik afdelingsmanager. Ondertussen rondde ik ook mijn studie af. Na tien jaar dit werk gedaan te hebben, bracht het mij geen uitdaging meer. Ik wilde wel graag meer cijfergericht en meer projectmatig gaan werken. Het THEC-aanbod sloot perfect aan bij mijn persoonlijke situatie.”

Financiële beheersing van projecten

In maart 2022 ging Walter van start bij Agium. Zijn eerste opdrachtgever was Schiphol en daar zit hij nog steeds. Hij richt zich als projectcontroller op de financiële beheersing van uiteenlopende projecten bij de luchthaven. Dat kunnen IT-projecten zijn, maar ook richt hij zich op het vernieuwen van het elektriciteitsnetwerk van Schiphol, samen met Liander en Tennet. Dan gaat het om het bouwen van nieuwe inkoopstations en het aanleggen van nieuwe kabels. De projecten hebben budgetten van enkele tientallen miljoenen euro’s.

Naast zijn werk volgt hij nu zo’n 1,5 jaar de opleiding Project Control aan de Agium Business School. “Hier leer ik alles wat er komt kijken bij het beheersen van projecten, zoals risicomanagement, planning, kosten, subsidies en administratie”, vertelt Walter. “Ook krijgen we technische vakken, zoals een module over Power BI. En daarnaast zijn er modules over persoonlijke ontwikkeling, waarmee je je ‘soft skills’ verbetert en leer je hoe je jezelf beter presenteert.”

Kruisbestuiving tussen werk en opleiding.

Vanwege de omvang van de projecten op Schiphol focust hij zich daar alleen op de financiële beheersing. Zaken als risicomanagement en de planning liggen bij andere teamleden van het project (lees: risicomanagers en planners). “In de module over financiële beheersing leerde ik over Earned Value Management. Dit model gebruik ik nu binnen Schiphol; het geeft mij goede sturing op het project. Op die manier voegt de opleiding direct waarde toe aan mijn werk.” Opleiding en werk komen ook samen in de essays die Walter moet schrijven. Een project of case uit zijn werk vormen de inspiratiebron voor de essays.

Twee dagen per maand heeft Walter les bij de Agium Business School, op vrijdag en zaterdag. Daarnaast staat er voor het huiswerk tien uur per week ingeruimd. “Daar kom ik niet aan”, biecht hij op. “Ik vind de opleiding meevallen qua zwaarte. Het is een post-

hbo-opleiding, terwijl ik WO ben opgeleid. Bovendien kan ik soms een opdracht voor school op Schiphol doen, omdat die voor hen ook waarde toevoegt. Wel leer ik nog steeds nieuwe dingen. De gastcolleges zijn heel leerzaam met heel interessante sprekers. Voor mij is de opleiding Project Control helemaal wat ik wil. Dat komt ook doordat ik er op mijn werkplek direct mee aan de slag kan.”

Blijven of doorgaan.

Walter sluit de opleiding begin januari 2024 af. Rond die tijd valt ook het besluit of hij bij Schiphol blijft of via Agium opnieuw wordt gedetacheerd. “Ik heb het erg naar mijn zin bij Schiphol. Als het van beide kanten klikt, kan het zijn dat ik daar blijf en er in dienst treed. Nu ik er bijna twee jaar rondloop, heb ik nog niet het idee dat ik al uitgeleerd ben. Als ik bij Agium blijf krijg ik de kans om weer in andere keukens te kijken, ook een interessante optie.”

 

Neem contact met ons op


Meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze medewerkers.